Hej!

-5 och snöar ute. Det är läget just nu. När jag gick upp i morse var det -15.

I dag har sonen gjort mig sällskap i julklappshetsens köpcentra. Det gick bra. Vi var tidiga så vi hade inga problem och snabba var vi :). Nu är det inte många julklappar kvar på listan….

Så har vi gjort brända mandlar, saffransskorpor, fruktkaka (Maria!!) smeten var otroooligt god, polkabräck och maken gjorde nåt egenpåhittat med nougat doppad i choklad. Jag har inte gjort hans favorit, marknadsnougat, ännu så det får jag fixa i veckan. Skulle ju vilja göra knäckebröd också…


Här är receptet på skorporna, jag utesluter russin för det är det ingen i vår familj som vill ha.

Saffransskorpor
En spröd mandelskorpa med fin saffranssmak. passar även till glöggen.

Det här behövs till ca 55 st:
100 gram smör
1 kuvert saffran á 0.5 gram
50 gram grovhackad sötmandel
2 ägg
1 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 dl russin

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, rör i saffran och låt det svalna(om saffranet inte är finpulveriserat, stöt det i mortel med en sockerbit). Grovhacka mandeln.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret med saffran och mandel.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och russin, och tillsätt blandningen lite i taget till en deg.

Rulla ut degen i tre längder ungefär lika långa som plåten. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Platta till längderna något.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.

Skär genast längderna i smala sneda bitar. Rosta skorporna med snittytan uppåt i 175 grader ca 10 minuter. Vänd dem efter halva tiden.

Stäng av ugnen och låt skorporna torka ytterligare i eftervärmen, med ugnsluckan lite på glänt. Sätt förslagsvis en träslev mellan ugn och lucka men akta så träsleven inte brinner upp….

Mums!

kram