Hej!

När jag var på Enköpings trädgårdsdagar köpte jag ekologiska tvättnötter som bara har stått på hyllan i tvättstugan sedan dess och varit lite av mitt dåliga samvete. Tvättmedel= dåligt för miljön. Tvättnötter = bra för miljön.

I går provade jag äntligen att tvätta med dem för första gången och har tvättat några maskiner i dag också. Jag måste säga att kläderna inte blev lika skrynkliga som de brukar och de blev mycket mjukare. Jag använder inte sköljmedel mer än mitt i vintern kanske, för att slippa gå omkring sprakandes med håret som en kvast runt huvudet, och nu behöver jag nog inte göra det då heller. Kläderna ser rena ut men doftar inte som de brukar eftersom de inte blir parfymerade. Om man vill kan man tillsätta eterisk olja med önskad doft.

Det rengörande ämnet i nötterna är ett såpämne, saponin, som även finns i såpnejlika och aloe vera. Nu återstår att se om vita strumpor blir rena….

Håret känns bra i alla fall :). Jooo man kan använda dem till håret också men det är svårt att avgöra om det blir rent. De löddrar inte som vanligt schampo och är lite hårda att gnida med i hårbotten *haha*. Men precis som kläderna, känns håret mjukt och jag har inte använt balsam. Spännande!

kram